Classe de conjunt. Corda









Ara podem llegir una xicoteta entrevista que l'alumna  de l'aula de Cultura Audiovisual Anabel Durà ha fet als alumnes de l'aula de conjunt de corda.



PERQUÈ T’AGRADA EL MON DE LA MÚSICA
Perquè m’agrada tocar el violí i m’agrada més fer això que estar mirant la tele, per exemple (CARLA)

T’AGRADA FER AUDICIONS? O PREFERIU FER UNA CLASSE NORMAL COM QUALSEVOL DIJOUS?
M’agrada fer audicions perquè així canviem un poc d’activitat i a més a més ens divertim (NADIA)

T’AGRADEN LES CLASSES DE CONJUNT? TE PAREIXEN DIVERTIDES O AVORRIDES?
M’agraden més que altres assignatures del conservatori. Sobretot perquè el professor és molt divertit i fa les classes molt entretingudes (ADRIÁN)

A CASA ESTUDIES SOLES O T’AJUDEN ELS TEUS PARES?
Estudie soles perquè els meus pares no saben música, però si que s’interessen molt per a que jo aprenga a tocar bé (VICENT)

QUAN TE MATRICULARES VA SER DECISIÓ TEUA O DELS TEUS PARES?
Va ser meua, perquè de vegades sentia el violí i m’agradava tant que vaig dir als meus pares que me matricularen. (VICENT)

DESCRIU EL TEU INSTRUMENT. PERQUÈ VARES ELEGIR EIXE I NO UN ALTRE?
Vaig elegir el violí perquè sempre m’ha agradat, a més el violí és un instrument amb un so molt bonic i se poden tocar moltes cançons (CARLA)

CONCLUSIÓ DEL PROFESSOR:
Tengo unos alumnos muy buenos, y tienen mucha paciencia conmigo, pero al final merece la pena porque acabamos sacando un buen resultado.

Concert de percussió





Nereida López i Marco
Mestra de música de l'escola La Moleta
La Vall d'Uixò






El passat dijous dia 10 de novembre, vam gaudir al Conservatori professional de música “Francesc Peñarroja”, d'un concert de percussió a càrrec del conegut percussionista Pau Ballester, integrant del Grup Amores. Com a director ha estat encarregat de dirigir la tasca de vuit mestres de música de primària i de secundària en un concert de percussió que ha sigut la culminació del curset de percussió que han estat realitzant durant els mesos d'octubre i novembre al CEFIRE de Segorb.


En el concert, trobem influències clares de John Cage, compositor estatunidenc que malgrat el controvertit de la seva obra, no es pot negar que es tracta d'un dels creadors més revolucionaris i influents dels últims temps. En ocasions deixava que l'atzar triés les seves composicions i això és el que hem pogut gaudir d'aquest concert... original i irrepetible ja que no es podrà tornar a repetir mai de la mateixa forma degut a la gran importància d'elements com: l'atzar, l'aleatorietat, la improvisació i els instruments no convencionals.

D'altra banda la influència d'un altre gran compositor i pioner del minimalisme com és Steve Reich es fa evident quan integrem dins del nostre concert, la seua obra CLAPPING MUSIC (1972) al llarg de diversos moments i amb sonoritats diferents. Aquest compositor, ha sigut guardonat en moltes ocasions pel seu treball i les seues obres han sigut interpretades per les millors orquestres del món.

Respecte als músics integrants d'aquest concert són: Maria Gil, Jonatán Cruces, Paula Girón, Antonio Lara, Nereida López, Vicente Martínez, Emilio Ventura i José Miguel Ros.
Tots relacionats d'una manera o d'una altra amb la docència de la música a diferents nivells educatius.

Al llarg del curs, Pau ha mostrat als participants la importància de la pulsació, de l'atzar i dels instruments quotidians per a integrar els nostres alumnes en l'experimentació i creació sonora. Mitjançant les seues sessions, vam anar coneixent els diferents recursos didàctics, materials i musicals dels que disposem per a integrar els alumnes en una dinàmica de treball que incorpora com a element fonamental la creació, cosa que ens interessa molt als docents. Que els nostres alumnes puguen fer música i no simplement estudiar en paper i seguir partitures convencionals, volem que experimenten, que proven ritmes i que siguen crítics en el que estan creant per a trobar per sí mateixos la sonoritat i el ritme que volen en cada moment. Mitjançant açò estem incorporant el procés de creació dins del resultat en sí mateix. Això ha sigut l'obra final del curs que ha sigut duta a terme al nostre Conservatori.

Endinsant-nos en el Concert en sí mateix, cal nomenar les diferents parts del mateix, diferenciades clarament pels instruments i materials que hem fe servir en cada moment. Així doncs, les parts s'anomenen: T-clapping, Cadencia Emilia, Apertura perceptiva, Pluja dura, La Cabra, patrons, wood clapping, Espadà, la ciutat, Bidon clapping vs wood clapping, Lament xericà, Del 7/8 al Caos i finalment Caixes de murmuris amb paraules al vent.

Acabaré aquest article repetint la xicoteta introducció de Pau al concert:
“La percussió com a vehicle d'expressió actua d'una manera natural entre tots nosaltres al llarg d'un dia qualsevol.
La veu, els elements quotidians que ens envolten, el cos humà..., són vertaders instruments comunicatius aliens a ser tractats i escoltats. Si som capaços de processar-los, escoltar-los i obrir la nostra capacitat perceptiva podem desenvolupar la interpretació i la creació com a tasques educadores del nostre creixement personal i artístic.
El concert mostra el resultat d'un procés de creació on el propi procés forma par del resultat del concert.
L'experimentació rítmica i sonora, la creació i la improvisació seran els pilars d'una performance on es convida a tots els assistents a realitzar un exercici d'apertura i tolerància auditiva i a viure la música des d'un prisma diferent a l'usual”