L'ansietat escènica



Mª José Llopis Ramón
Professora de flauta

Quants de nosaltres hem patit nervis a l'hora d'eixir a tocar, cantar o dirigir un concert, estos nervis es resumeixen en una  paraula "ansietat".
 L'ansietat és un mecanisme que quan es posa en funcionament ho fa per a lluitar en una situació o per a eixir de la mateixa, així l'ansietat ens ajudarà a pensar més ràpid, el nostre cos reacciona físicament preparant-nos per a lluitar o correr, i per últim actuarem segons la situació, açò fa que el nostre problema perdure.
Tot açò no vol dir que tindre ansietat siga negatiu, sinó tot el contrari, ja que es posa en funcionament davant situacions potencialment perilloses o desconegudes.
Però quan l'ansietat es troba entre uns límits normals i es “ dispara” esta ansietat deixa de ser útil i es converteix en una ansietat perjudicial per a la persona, fent que no puga afrontar els diferents moments com toca.

Amb l'ansietat escènica ocorre el mateix, quan la persona té una ansietat molt elevada no pot afrontar amb normalitat les situacions, produint-se una execució probablement incorrecta.

Davant l'ansietat escènica el millor és que respongam d'aquesta manera: no es deu de voler eliminar l'ansietat de la nostra vida, ja que és molt important per a la supervivència, i en el nostre cas es beneficiosa per a una bona execució, però si que es deu de moderar dins d'uns límits imaginaris on es trobe l'ansietat adequada per poder afrontar qualsevol situació el millor possible.

Més d'un de nosaltres hem passat moments d'ansietat escènica. Aquesta és una fòbia social específica, sentint malestar la persona que la pateix o temor davant l'activitat musical que anem a realitzar com tocar en una audició, en un concert, dirigir una agrupació musical...
Tot açò passa perquè tenim temor de ser avaluats negativament pels oients, i pensem que anem a actuar de forma incorrecta o anem a fer el ridícul. Tot açò va acompanyat de sensacions físiques desagradables i de pensaments negatius i automàtics que angunien a la persona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario