El músic de la setmana


Erika Viudes
Alumna de Cultura audiovisual


Aquesta ocasió serà el torn de Jerónimo Castelló Mañes, ex -alumne del centre, ser "el músic de la setmana".

"Natural de La Vall d'Uixó (Castelló). Inicia els seus estudis musicals a l'edat de 9 anys en l'escola de música 'Don Miguel Arnau Abad' de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de La Vall d'Uixó (Castelló), en l'especialitat de saxòfon, on acaba els estudis de grau elemental l'any 2000 amb José Daniel Moliner. Posteriorment, l'any 2001, accedeix al conservatori professional de música "Francesc Penyarroja" de La Vall d'Uixó, amb Santiago Bosch, on finalitza l'any 2007 els estudis de Grau Mitjà amb les més altes qualificacions i obtenint el Premi Fi de Grau Mitjà per unanimitat del jurat. En 2007 accedeix al Conservatori Superior de Música 'Salvador Seguí' de Castelló, amb José Luis Garrido, on finalitza els estudis superiors de saxòfon en 2011. Ha participat en diferents cursos amb professors com Jean Marie Londeix, Arno Bornkamp, Juani Palop, Javier Alloza, Sixto Manuel Herrero, Marcos Cano, José Ángel López, Nacho Gascó, Jesús Orón, Verónica Ruiz... En 2006 participa en la 'I trobada de jóvens saxofonistes' celebrat en el conservatori 'José Iturbi' de València. Ha format part de la banda de la federació de la Comunitat valenciana. Ha guanyat diversos premis, cal destacar: Primer premi en l'especialitat de saxòfon modalitat B en el curs-concurs Allegro l'any 2003. Primer premi en la modalitat 'Cuartetos de saxofones' en el curs- concurs Allegro l'any 2003; Primer premi en l'especialitat de saxòfon modalitat A en el curs-concurs Allegro l'any 2004, Primer Premi en el II Concurs de Música de Cambra celebrat a Terol A l'Abril del 2007, Segon Premi en el II Concurs de Música de Cambra celebrat a Borriana (Castelló) Al Març del 2009, Primer Premi en el III Concurs de Música de Cambra celebrat a Borriana (Castelló) Al Març del 2010.
Com a solista va donar el seu primer concert als 14 anys acompanyat per la banda juvenil de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó. També ha actuat com a solista amb la Jove Orquestra Simfònica de la Vall d'Uixó, Banda Simfònica de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó i amb la Banda Simfònica del Conservatori Superior de Música 'Salvador Seguí' de Castelló.
En el camp de la direcció ha realitzat cursos amb Luis Sanjaime Messeguer, Bernardo Adam Ferrero, Henrie Adams, Felix Hauschwirt, Bert Appermont. Al Juliol de 2010 obté la Medalla d'Or en l'XI Concurs Internacional de Direcció 'Maestro José Ferriz' celebrat a Montroi (València) , dirigint l'orquestra russa de jóvens virtuosos 'La Perla de Moscú'. Actualment estudia direcció de banda i orquestra en l'acadèmia Musicum de Huelva amb el Mestre Navarro Lara.
Compaginant els seus estudis amb la seua tasca docent, és professor de saxòfon en l'escola de música 'Don Miguel Arnau Abad' de la Vall d'Uixó i en l'escola de la Unió Musical i Cultural d'Altura, al mateix temps que dirigix la Banda d'Iniciació i la Banda Juvenil de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó. 
Ara, per que pugau saber un poc més de Jerónimo , he estat amb ell i li he fet unes preguntes. Ací vos d'eixe les respostes:
- Actualment, que ja tens els superior acabat , creus que han sigut recompensats tots els esfroços, hores de son...?
 D’alguna manera si, però realment ara és quan de veritat comença la carrera, perqué ara hi ha que preparar les oposicions, bé per a conservatori o per a una banda municipal. Ara que he acabat és realment quan comence.
-Quan te vares donar conter que volies ser músic professional?
 Des de menut sempre he tingut clar que volia ser músic. Recorde que quan jo tenía 8 anys li vaig dir als meus pares que volia ser saxofonista. Quan passen els anys te n’adones  que et va agradant, disfrutes del que estas fent, i ja et plantejes més seriosament dedicar-te professionalment.
-Se que l'any 2007 havies guanyat el premi Francesc Peñarroja, que sentires al guanyar el premi?
-Una gran satisfacció, ja que després mires al passat i veus que has fet una evolució, tant com a instrumentista i com a persona. Et recordes de quan començaves el grau elemental “pegant quatre pitaes” i mirant de reull al tros de ferro que tenía a les mans quan et pitava, quan entres al conservatori a fer el grau mitjà durant sis anys, quan ja has passat la prova d’accés al superior... Ahí també es un moment on te n’adones que tots eixos moments on has tingut que privar-te d’eixir de festa, d’estar amb amics, de fer moltes hores d’escales, arpegis, afinació…van donant els seus resultats.
-Has guanyat més premis al llarg de la teua vida?
-Si, he guanyat diversos primers premis, tant a nivel individual com a nivel grupal, amb el quartet de saxòfons DSK QUARTET, i un primer premi també de direcció.

-En estos moments seguises formant-te com a músic? Sobre quina matèria?
-Continue estudiant saxo, ara més que mai, ja que sols em preocupa l’instrument, perque quan estudies al conservatori no es sols instrument, també hi ha que estudiar harmonia, anàl·lisis, història…i això lleva molt de temps. També estic estudiant direcció de banda i orquestra a l’acadèmia Musicum, a Huelva, amb el mestre Navarro Lara, i per a sorpresa d’alguns m’ha ficat dins del món dels instruments de corda, ara també toque la viola. No ve mal ampliar els coneixements.
-Perqué direcció?
-Tot ve perque em van proposar dirigir la banda d’inici i la banda juvenil de L’Ateneu Cantorum Schola Cantorum, i em va fer molta il.lusió. Quan va començar el curs anava tot molt bé, però dirigir no és sols portar el temps, hi ha una técnica que estudiar i que fer, i vaig començar a fer cursets de direcció amb Lluís Sanjaime, que és qui m’ha introduit al món de la direcció, i des d’ací li ho agraïsc. I actualmente em perfeccione a l’académia Musicum de Huelva.
-Alguna cosa que vullgues dir més?
-Gràcies per l’entrevista i un saludo a tot el conservatori, en especial a Santiago Bosch, el profesor de saxo, qui ha sigut el meu mentor durant la meua formació al grau mitjà, i gràcies a ell estic on estic, i a Lluís Vallés, el pianista acompanyant, que tantes hores d’assajos hem fet i m’ajudat en el montatge de les obres i qui m’acompanyat allà on he anat a concursos, oposicions, proves… I convidar a tots a que vinguen a vore el concert que farem el DSK QUARTET al conservatori el dimecres 14 de Març a les 19.30h al saló d’actes.

Gràcies Jerónimo per la teua participació ! 
Doncs bé xics, la semana que bé hi haurà un altre “músic de la setmana”. Qui sap? Potser sigues tu!

No hay comentarios:

Publicar un comentario